Οι περισσότεροι θα θέλαμε να χάσουμε λίγα -ή περισσότερα- κιλά, χωρίς όμως περίπλοκες δίαιτες. Νέα μελέτη μας προτείνει έναν εξαιρετικά απλό και εφικτό τρόπο: να τρώμε πιο αργά πρωινό και πιο νωρίς δείπνο.
Συμμετέχοντες σε μικρή μελέτη που καθυστέρησαν το πρώτο γεύμα της ημέρας κατά 90 λεπτά και μετέφεραν νωρίτερα το βραδινό κατά πάλι 90 λεπτά, έχασαν υπερδιπλάσιο σωματικό λίπος μετά από 10 εβδομάδες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, παρότι δεν μείωσαν καθόλου την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσαν.
Οι επιστήμονες λένε πως η μελέτη σε ανθρώπους, η οποία επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παρόμοιων πειραματισμών σε ζώα, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα επιλογή στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρίς να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη. Οι άνθρωποι που κάνουν τις πιο "παραδοσιακές" δίαιτες, που βασίζονται στη μείωση της πρόσληψης τροφής, αντιμετωπίζουν το φαινόμενο "γιο γιο", όπου τελικά καταλήγουν να πάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν και ίσως περισσότερα.
"Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά", σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Jonathan Johnson, από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. "Μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε, σε κάποιο βαθμό, το φαγητό που θέλουμε, κάνοντας μια απλή αλλαγή στο χρόνο που το τρώμε και να έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη. Δεν θα έλεγα ότι βρήκαμε το μαγικό χάπι, θα μπορούσε όμως η έρευνα αυτή να μας δίνει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ. Επιπλέον, εκτός από την απώλεια βάρους, η μείωση του σωματικού λίπους μειώνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία και τα σχετικά νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης".
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως με τη μετακίνηση του πρωινού και του βραδινού πιο κοντά στο κέντρο της ημέρας, οι συμμετέχοντες έχουν καλύτερα συντονισμένο το χρόνο του φαγητού με τους κιρκαδικούς τους ρυθμούς, που σημαίνει ότι το φαγητό μεταβολίζεται καλύτερα. Εναλλακτικά, η απώλεια βάρους θα μπορούσε να οφείλεται στο μεγαλύτερο χρόνο "νηστείας" κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Sciences.
Πηγή: capital.gr