Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ανδρέας Δανίκας , δίνει συνέντευξη στο ygeiasimera.gr και απαντά σε όλα τα ερωτήματα για τις παθήσεις των ματιών, αλλά και για τον τρόπο πρόληψης μέσα από το οφθαλμολογικό check up.
Γιατί διαλέξατε την Οφθαλμολογία;
Επειδή η όραση αποτελεί ίσως την πιο απαραίτητη αίσθηση του ανθρώπου, σίγουρα την πολυτιμότερη για πολλούς. Αισθάνεται κάποιος πολύ όμορφα όταν μπορεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους του σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα
Κάθε πότε πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε οφθαλμολογικό check up;
Αναφερόμενοι σε άτομα που δεν παρουσιάζουν παθήσεις στους οφθαλμούς, το πρώτο check up θα πρέπει να γίνεται με τη γέννηση ενός παιδιού (σε μεγάλο βαθμό γίνεται ήδη στα μαιευτήρια) και στη συνέχεια κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση των 14. Ένας ενήλικας μπορεί να ελέγχεται κάθε 2-3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 40. Από εκεί και πέρα καλό είναι να γίνεται πάλι ετήσιος έλεγχος.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας όρασης;
Η συχνότερη είναι ο καταρράκτης ο οποίος ευτυχώς διορθώνεται με χειρουργείο. Άλλες σημαντικές αιτίες είναι το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει προβλήματα στην όραση;
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πληθώρα παθήσεων στους οφθαλμούς. Δυστυχώς πολλές από αυτές δεν παρουσιάζουν συμπτώματα έως αργά στην εξέλιξη της νόσου, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τακτικά τους απαραίτητους ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών μας.
Συχνότερα συμπτώματα αποτελούν το θάμβος της όρασης, κοκκίνισμα και αίσθηση σκόνης, διπλωπία και πόνος στο βάθος ή πίσω από τα μάτια.
Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των ματιών μας και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Η συχνότερη πάθηση είναι το διαθλαστικό σφάλμα και διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή laser. Πολύ συχνή είναι η ξηροφθαλμία που απαιτεί χρήση σταγόνων τεχνητών δακρύων. Επίσης οι επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες και τα χαλάζια που χρειάζονται τις κατάλληλες ανά περίπτωση αγωγές.
Πιο σοβαρές παθήσεις αποτελούν το γλαύκωμα που αντιμετωπίζεται με σταγόνες, laser ή χειρουργείο, οι αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας όπου κάνουμε ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ή laser, ο καταρράκτης που αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ενδοφθάλμιες φλεγμονές που χρήζουν φαρμακευτική αγωγή, κτλ.
Σήμερα η τεχνολογία εχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πώς πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει τη σύγχρονη Οφθαλμολογία;
Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οφθαλμολογίας που μας βοηθά τόσο στη διάγνωση, όσο και στην θεραπεία πολλών παθήσεων.
Στη διάγνωση ενδεικτικά να αναφέρουμε το βασικό εξάρτημα τη σχισμοειδή λυχνία (είναι το μικροσκόπιο που χρησιμοποιούμε), το διαθλασίμετρο, τα αυτοματοποιημένα οπτικά πεδία, την οπτική τομογραφία συνοχής, την κάμερα βυθού και πολλά άλλα.
Όσο για θεραπεία, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα διάφορα είδη laser (διαθλαστικά, για παθήσεις βυθού ή γλαυκώματος, στο χειρουργείο καταρράκτη και λοιπές εφαρμογές).
Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους σύγχρονους γονείς, ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μελλοντικά προβλήματα;
Οπωσδήποτε ετήσιος έλεγχος από τη γέννηση του παιδιού για την επιβεβαίωση της ορθής ανάπτυξης του οπτικού συστήματος. Πρέπει να αποκλειστούν διάφορες συγγενείς παθήσεις (πχ καταρράκτης και γλαύκωμα) και να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν το δυνατόν νωρίτερα προβλήματα όπως διαθλαστικές ανωμαλίες και στραβισμός, προκειμένου να αποφευχθεί η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).
Σωστή διατροφή (μεσογειακή, πλούσια σε ω3 λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες) προσφέρει υγιεινή οφθαλμική επιφάνεια και ελαχιστοποίηση της χρήσης οθονών σε μικρή ηλικία με παράλληλη αύξηση του χρόνου παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας.
Ο Ανδρέας Δανίκας, διευθυντής οφθαλμολογικής κλινικής (Όμιλος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κλινική Παλαιού Φαλήρου), είναι μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.