Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και για τους υπερήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες. Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους, δεν τους αναζωογονεί και την ημέρα παρουσιάζουν κόπωση, ατονία, υπνηλία, δυσχέρεια συγκεντρώσεως, εκνευρισμό, θλίψη, μειωμένη λειτουργικότητα.
Υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού έχει αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας.
Η αϋπνία διακρίνεται σε παροδική και χρόνια. Η παροδική, διαρκεί λίγο, μπορεί όμως να επανεμφανίζεται και οφείλεται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα και περνά χωρίς θεραπεία. Ως χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 νύχτες ανά εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες.
Η διαταραχή μπορεί να είναι δυσκολία στην επέλευση του ύπνου, διακοπές του, ή μικρή διάρκεια.
Η χρόνια αϋπνία οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως: αλλαγές του περιβάλλοντος, ακατάλληλες συμπεριφορές, αλλαγές στις ώρες εργασίας, παθήσεις και φάρμακα.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις η αϋπνία είναι αποτέλεσμα της εγκεφαλικής λειτουργίας με διαταραχή του ρυθμού εγρήγορσης – ύπνου.
Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αϋπνία όπως : η ρινίτιδα, η παραρινοκολπίτιδα, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του γαστρεντερικού, οι αρθρίτιδες, οι ενδοκρινοπάθειες, οι εγκεφαλοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα, η οσφυαλγία, ο χρόνιος πόνος, η συχνουρία, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδών, η υπνική άπνοια και άλλες. Πολλά και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για συνήθεις παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
Το καθημερινό άγχος είναι συχνή και σημαντική αιτία αϋπνίας, η οποία και αύτη με την σειρά της επιτείνει το άγχος.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Καθιερώστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.
- Πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς αναβολή, όταν νυστάξετε.
- Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για τον ύπνο ή τον έρωτα.
- Μην ασχολείσθε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε.
- Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου (θόρυβος, φωτισμός, θερμοκρασία, ενοχλήσεις).
- Βγάλτε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές.
- Να μην καταναλώνετε βαριά και πλούσια δείπνα.
- Περιορίστε, ιδίως το βράδυ, τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα)
- Παίρνετε νωρίς πριν την κατάκλιση τα τυχόν φάρμακα σας που έχουν διεγερτικές ιδιότητες (συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τον ιατρό σας).
- Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας.
- Μη κοιμάστε το μεσημέρι ή έστω ο μεσημεριανός υπνάκος να μη διαρκεί πάνω από 30΄.
- Να ασκείστε τακτικά αλλά να έχετε τελειώσει την άσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε πως η iPharma προμηθεύει στην ελληνική αγορά προϊόντα της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρίας Uriach, ειδικά για ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Το ξεκίνημα της iPharma
Το εγχείρημα δύο νέων ανθρώπων, που ξέρουν καλά την αγορά φαρμάκου, του Σπύρου Μπόκια και του Νικόλα Βαρελά, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταφέρει, ήδη, να συζητιέται, καθώς αντιπροσωπεύει πολύ μεγάλες εταιρείες.
Το στοίχημα των δύο επιχειρηματιών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, είναι να απογειώσουν τη νέα εταιρεία, ξεκινώντας δυναμικά, αφού στο πορτoφόλιό τους έχουν προϊόντα της Uriach και της Tilman και τα καλλυντικά Castalia.
Ο Σπύρος Μπόκιας ξεκίνησε την καριέρα του από τον χώρο της Τεχνολογίας ως Business Consultant για τέσσερα χρόνια, ενώ τα τελευταία 22 εργάζεται στον χώρο της υγείας. Έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε διάφορες Managerial θέσεις στην Menarini Hellas, ενώ έστησε και ήταν ο BU Director στη Start-Up της εταιρείας Consumer Health Care.
Διευρύνοντας τις επαγγελματικές του αναζητήσεις άλλαξε εταιρεία και πήγε για τρία χρόνια ως Γενικός Διευθυντής σε μία ακόμη Start-Up, την Prisum Healthcare, την οποία έστησε με τους συνεργάτες του από το μηδέν για την Ελλάδα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μιας και η εταιρεία ξεκίνησε στην αρχή της COVID-19.
Κατόπιν, μαζί με τον Νικόλα Βαρελά, ιδιοκτήτη διάφορων επιτυχημένων εταιρειών στον χώρο της υγείας, όπως είναι η Galenica, η Βαρελάς, η Pharmis κ.ά., αποφάσισαν να ιδρύσουν την iPHARMA SA, μια Start-Up εταιρεία στον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής, των medical devices και των καλλυντικών. Έκλεισαν συμφωνίες αντιπροσώπευσης με δύο μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, την ισπανική Uriach και τη βελγική Tilman, ενώ συνέχισαν επενδύοντας στην απόκτηση της Castalia ως δικό τους brand.