Το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού προκαλεί τεράστια ανησυχία τους ειδικούς καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε συνδυασμό με την γρίπη προκαλεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου έγιναν 172 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 72 στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες είναι 1.415, 84 άτομα έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 7 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης μιλά (ΕΡΤ) για αύξηση κατά 25% στις νοσηλείες.
«Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών», ανέφερε.
Πως να προστατευτείτε κατάλληλα;
Οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν από τα χέρια και από αντικείμενα όπως πόμολα πόρτας, διακόπτες φώτων, βρύσες, κινητά, tablets, πληκτρολόγια, παιχνίδια ή εισπνέοντας τα σταγονίδια από το διπλανό μας που μόλις φταρνίστηκε ή έβηξε.
Αρα:
- Δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με ήδη νοσούντες
- Πλένω συχνά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα χέρια μου. Δηλαδή, με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να παραλείπω τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές κάτω από τα νύχια
- Αποφεύγω να αγγίζω μάτια, μύτη και στόμα με άπλυτα χέρια
- Όταν φτερνίζομαι, καλύπτω το στόμα ή/και τη μύτη μου με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχω, συνιστάται να βήξω ή να φτερνιστώ στο εσωτερικό του αγκώνα μου
- Αερίζω επαρκώς τους κλειστούς χώρους
Αν είσαι ήδη άρρωστος, κάνε τα παρακάτω πράγματα για να μην κολλήσεις άλλους:
- Πλένε τα χέρια σου με σαπούνι
- Κάλυψε το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι η βήχεις ή με μαντήλι ή βήξε στο εσωτερικό του αγκώνα σου και όχι στα χέρια σου.
- Μην μοιράζεσαι φλυτζάνια, ποτήρια, πιάτα
- Αν είναι δυνατόν απομονώσου και μείνε σπίτι μέχρι να να νιώσεις καλύτερα.
«Σύμμαχος» το TAMIFLU:
Το Tamiflu είναι το «αντίδοτο» στον ιό Η1Ν1. Αν μάλιστα έχεις περάσει τη γρίπη, γνωρίζεις πως το φάρμακο που θα σου δώσει ο γιατρός είναι το Tamiflu.
Το Tamiflu ανήκει στη κατηγορία των αντιικών φαρμάκων και ηδραστική του ουσία ονομάζεται Οσελταμιβίρη. Δρα εμποδίζοντας την εξάπλωση τουιού της γρίπης στον οργανισμό και έτσι βοηθάει στην ανακούφιση ή στην πρόληψηεμφάνισης των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.
Η γρίπη είναι μια λοίμωξη η οποία προκαλείται από έναν ιό, του οποίου ένα από τα γνωστότερα στελέχη είναι το Η1Ν1. Τα συμπτώματα της γρίπης συχνά περιλαμβάνουν ξαφνικό πυρετό (άνω 37,8 βαθμών C), βήχα, ρινική καταρροή, πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και ξαφνική κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν και από λοιμώξεις διαφορετικές από τη γρίπη. Η πραγματική λοίμωξη της γρίπης εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ετήσιων εξάρσεων, όταν οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται στην τοπική κοινωνία.
Χορηγείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ιατρική συνταγή σε ενήλικες, εφήβους, παιδιά και βρέφη για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης. Ακόμη μπορεί να χορηγηθεί και προληπτικά σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει γρίπη, έφοσον- και μόνον τότε- το κρίνει απαραίτητο ο ιατρός.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό, έτσι ώστε να αποφασίσει αν συνίσταται για εσάς ενώ οι επιδράσεις στα βρέφη που θηλάζουν είναι άγνωστες.
Κάνει για όλη την οικογένεια: βρέφη, παιδιά και ενήλικες καθώς βγαίνει σε 3 διαφορετικές μορφές. Σε χάπια των 75 ,των 45 και των 30 mg. Για τις μικρές ηλικίες υπάρχει δυνατότητα κονιορτοποιησης του χαπιού και διάλυσης του σε νερό.
Μπορούμε να πάρουμε TAMIFLU ενώ έχουμε κάνει το εμβόλιο γιατον ιό της γρίπης;
Μπορούμε να πάρουμε το Tamiflu ανεξάρτητα αν έχουμε κάνει τοεμβόλιο της γρίπης, εφόσον το έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός μας, καθώςαντιμετωπίζει τη λοίμωξη. Το εμβόλιο παρέχει αντισώματα κατά του ιού και τοTamiflu δε θα μεταβάλει την αποτελεσματικότητά του.
Γιατί το TAMIFLU δεν είναι ένα φάρμακο που μπορούμε ναπαίρνουμε «έτσι» αυθαίρετα μόνοι μας;
Η δοσολογία του εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το αν πρόκειται για πρόληψη ή αντιμετώπιση της γρίπης. Ιδανικά η λήψη του φαρμάκου πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν το λαμβάνουμε μόνοι μας, καθώς τα συμπτώματα της γρίπης πολλές φορές μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Πρέπει να έχουμε κάνει το τεστ πρώτα σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο ή από το φαρμακείο (πουλάμε και εμείς στο πάγκο τεστ για διάγνωση Η1Ν1) και εφόσον βγει θετικό και με την απαραίτητη συνταγή γιατρού προχωράμε στη χορήγηση του Tamiflu.
* ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ