Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ιατρείο παρέχει δωρεάν δια βίου παρακολούθηση σε ογκολογικούς ασθενείς, με στόχο την ενίσχυση της υγείας τους και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Με υποστηρικτικές υπηρεσίες για διατροφή, συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης, ψυχοθεραπεία, καθώς και φροντίδα ύπνου και εθισμών, το ιατρείο καθοδηγεί τους επιβιώσαντες στη φάση της αποκατάστασης, βασιζόμενο σε κατευθυντήριες που έχουν μελετηθεί.
Έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων ιατρείων του εξωτερικού και έχει προσφέρει μέχρι στιγμής τις υπηρεσίες του σε 38 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο ο σκοπός είναι η επέκταση της λειτουργίας για ογκολογικούς ασθενείς με κάθε τύπο καρκίνου, καθώς και έφηβους και νέους ανθρώπους που έχουν βγει νικητές στη μάχη με την ασθένεια.
Είναι δυνατός ο προγραμματισμός ραντεβού μέσω του συστήματος για ραντεβού στο ΕΣΥ, το «1535». Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το αναζητήσουν ως «Ιατρείο Υποστηρικτικής Ιατρικής».
Η κλινική παρουσιάστηκε στις 8/11 σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Ο καρκίνος χρειάζεται πολιτική διαχείριση», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο. «Σκεφτείτε μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού. Περνά τη διαδικασία της επέμβασης και των θεραπειών. Και μετά, όμως, χρειάζεται παρακολούθηση», σημείωσε ο Υπουργός. Τόνισε δε ότι όλες οι μεγάλες ασθένειες χρειάζονται έναν ξεχωριστό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους – το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε αρχές της εβδομάδας από τον Υπουργό Υγείας – καθώς και εξειδικευμένες μονάδες για τα εγκεφαλικά. Παράλληλα, προωθείται η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης τη στιγμή που η Αριστοτέλους φέρνει σχέδιο νόμου για το τραύμα.
Τι ακριβώς θα προσφέρει η survivors clinic στο Αττικό Νοσοκομείο; Την αναλυτική παρουσίαση πραγματοποίησε η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, Καθηγήτρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Δρ Καλλιόπη Καλαϊτζή. Οι επαγγελματίες υγείας αρχικά αξιολογούν έξι πυλώνες του τρόπου ζωής των ανθρώπων που επιβίωσαν από καρκίνο: Τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, την ψυχική υγεία, τον ύπνο, τους εθισμούς και τις σχέσεις τους.
Μετά την αρχική αξιολόγηση πραγματοποιούν παρεμβάσεις αναλόγως τι πρέπει να βελτιωθεί στην καθημερινότητα των ασθενών. Ως προς τη διατροφή επιχειρείται η στροφή στη μεσογειακή διατροφή, της οποίας ο ρόλος στην αποκατάσταση των ογκολογικών ασθενών έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες.
Επιπλέον, σε όσους ασθενείς κρίνεται συνταγογραφείται άσκηση, βάσει πρωτοκόλλων θεραπευτικής άσκησης που έχει ορίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Σημειώνεται ότι πρόκειται για χειρόγραφη συνταγογράφηση που δε γίνεται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα – το «Αττικόν» διαθέτει κέντρο θεραπευτικής άσκησης – είτε σε άλλους χώρους. Παρόμοιο κέντρο υπάρχει και στην Ιατρική Σχολή στο Γουδί. Όπως ανέφερε η κυρία Καλαϊτζή, χρειάζεται η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορούν οι ασθενείς να ασκούνται στα δημοτικά γυμναστήρια.
Παράλληλα με τα παραπάνω, δίνεται η ευκαιρία ψυχολογικής υποστήριξης καθώς και υγιεινής ύπνου. Οι περισσότερες ασθενείς που έχουν εξυπηρετηθεί από το ιατρείο είχαν προβλήματα με τον ύπνο, τα οποία επιλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
«Έχουμε, ευτυχώς, πολλούς ασθενείς που επιβιώνουν από καρκίνο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε μια δομή που να ασχολείται με τέτοια ζητήματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Αρκαδόπουλος.
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο, Αμάντα Ψυρρή, επεσήμανε ότι το νέο αυτό ιατρείο ενισχύει την αγάπη που νιώθουν πολλοί ασθενείς για τον εαυτό τους μετά τη νόσηση με καρκίνο. Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Σπύρος Αποστολόπουλος.
ΠΗΓΗ: xaidarisimera.gr