Ποια είναι η θρεπτική αξία του τροπικού φρούτου. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες με αυτό.
Είναι ένα εξωτικό φρούτο εξαιρετικά δημοφιλές στην Νοτιοανατολική Ασία, που όμως καλλιεργείται και στη χώρα μας. Λέγεται πιτάγια ή φρούτο του δράκου ή δρακόγια ή πιταχάγια και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Joyce Prescott, συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιτάγια.
«Είναι ένα φρούτο με ασυνήθιστη εμφάνιση. Εξωτερικά συνήθως είναι ροζ ή κίτρινη με πράσινα «λέπια» σαν της αγκινάρας. Εσωτερικά έχει λευκή, κόκκινη ή ροζ σάρκα με μικρούς, μαύρους σπόρους», λέει. «Είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από κάκτο. Αν σας αρέσουν τα ακτινίδια και τα αχλάδια, πιθανώς θα σας αρέσει και η πιτάγια που είναι γλυκιά και τραγανή».
Πόσο υγιεινό είναι αυτό το εξωτικό φρούτο; Σύμφωνα με την Βάση Δεδομένων Τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια η πιτάγια παρέχει:
- 84 γραμμάρια νερό
- 57 θερμίδες
- 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 15,2 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 9,75 γραμμάρια σάκχαρα
- 3,1 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 0,14 γραμμάρια ολικά λιπίδια
Είναι επίσης πολύ καλή πηγή καλίου, ενώ περιέχει αρκετό μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη C.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr