Τι δράση να αναλάβετε ώστε να κερδίσετε τη μάχη με τη χοληστερίνη;
YgeiaSimera.gr
Η χοληστερίνη αποτελεί μία ασθένεια που περιγράφεται ως μία κηρώδης ουσία που κυκλοφορεί στα λιπαρά του αίματος μας.
Στην ουσία βρίσκεται εκεί για καλό λόγο, καθώς ως αποστολή έχει τη διαδικασία δόμησης των υγιών κυττάρων.
Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν αρχίζει να έχει ποσοστό πληρότητας μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα η υπερβολική ποσότητα της ουσίας αυτής στο αίμα, να προκαλεί κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρδιακού επεισοδίου.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προκαλούν συσσωρευμένη ποσότητα λίπους στη περιοχή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στον οργανισμό μας.
Ουσιαστικά η υπερβολική ποσότητα τέτοιου είδους λιπαρών προκαλεί εμπόδια στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.
Αποτέλεσμα αυτού; Η καρδιά να μην λαμβάνει αίμα, είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά. Είτε δηλαδή καταφτάνει στην καρδιά λιγότερο αίμα, είτε αυτό που φτάνει έχει έλλειψη οξυγόνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης συνήθως δε προκαλούν μόνο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού. Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως η μικρή ποσότητα αίματος στην καρδιά, επιφέρει προβλήματα στη περιοχή αυτή, έτσι μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στον εγκέφαλο, στη περίπτωση εκείνη που δεν αιματώνεται καταλλήλως.
Για τους επιστήμονες, η χοληστερίνη αποτελεί πάθηση η οποία ναι μεν μπορεί να προκύψει κληρονομικά στον ασθενή, αλλά συγχρόνως προκαλείται και εξαιτίας κακών διατροφικών συνηθειών.
Για να διαπιστώσετε κατά πόσο κινδυνεύετε από την χοληστερίνη, αρκεί να ‘’διαβάσετε’’ σωστά ορισμένα από τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα.
Μία βασική ένδειξη αποτελεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συγχρόνως δείγμα κινδύνου αποτελεί και η δύσπνοια, όπως επίσης και η αιμορραγία από τη μύτη.
Μεγάλη μερίδα γιατρών όμως, τονίζει πως η υψηλή χοληστερίνη, επομένως και η άμεσα πιο επικίνδυνη, δεν έχει κάποια ιδιαιτέρως βασικά συμπτώματα, αλλά διακρίνεται μόνο κατά τη περίπτωση εκείνη που ο ασθενής πραγματοποιεί συχνές αιματολογικές εξετάσεις.
Τι προτείνουν επομένως οι ειδικοί ώστε να ‘’νικήσετε’’ τη χοληστερίνη;
1) Τακτικός έλεγχος, μέσω αιματολογικών εξετάσεων
2) Αντικατάσταση λιπαρών φαγητών, με φυτικές ίνες
3) Λήψη βιταμινών και πολυβιταμινών
4) Ενημερωθείτε μέσω του θεράποντος ιατρού για το μέγεθος του προβλήματος
5) Βάλτε την άσκηση και την γυμναστική στη ζωή σας.