YgeiaSimera.gr
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.
Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς (ο κόλπος) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα - εκτός συντονισμού με τους δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς. Τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια και αδυναμία.
Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έρθουν και να φύγουν ή μπορεί να εμφανίσετε κολπική μαρμαρυγή που δεν εξαφανίζεται και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.
Αν και η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία.
Μια σημαντική ανησυχία για την κολπική μαρμαρυγή είναι η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων αίματος εντός των άνω θαλάμων της καρδιάς. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στην καρδιά μπορεί να κυκλοφορούν σε άλλα όργανα και να οδηγήσουν σε αποκλεισμένη ροή αίματος (ισχαιμία).
Οι θεραπείες για κολπική μαρμαρυγή μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις για την προσπάθεια αλλαγής του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.
Μερικά άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους έως ότου ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Όσοι έχουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να εμφανίσουν τα παρακάτω:
- Αίσθημα παλμών που είναι αίσθηση αγωνιστικού, άβολα, ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή ανατροπής στο στήθος σας
- Αδυναμία
- Μειωμένη ικανότητα άσκησης
- Κούραση
- Ζάλη
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
Για να αποφευχθεί η κολπική μαρμαρυγή, είναι σημαντικό να ζήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να περιλαμβάνει:
- Υγιεινή διατροφή
- Αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα
- Αποφυγή του καπνίσματος
- Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
- Περιορισμός ή αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ
- Η μείωση του στρες, καθώς το έντονο άγχος και ο θυμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καρδιακού ρυθμού
- Η χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή με προσοχή, καθώς ορισμένα φάρμακα για το κρύο και το βήχα περιέχουν διεγερτικά που μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό