Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γλουτένη!
YgeiaSimera.gr
Αποτελεί ένα σύνθετο στοιχείο πρωτεϊνών, γλιαδίνης και γλουτελίνης. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με το άμυλο, εντός του ενδοσπέρμιου του εκάστοτε σπόρου.
Τις περισσότερες φορές την συναντάμε σε δημητριακά, σιτάρι αλλά και ζυμαρικά.
Η γλουτένη φημίζεται για την ικανότητα της να προσφέρει στην ζύμη την απαραίτητη ελαστικότητα, και να βοηθά κατ’ επέκταση στο να φουσκώνει και να πάρει το απαραίτητο εκείνο σχήμα που θέλουμε να δώσουμε το φαγητό μας.
Επομένως εκπληρώνει τρεις διαφορετικούς σκοπούς:
- Χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο των τροφίμων
- Χρησιμοποιείται ως μέσο ενίσχυσης της γεύσης
- Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα πρωτεϊνούχων στοιχείων.
Δυσανεξία στην γλουτένη: Πως και γιατί;
Αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων ετών. Σχετίζεται κυρίως μία πάθηση που προκύπτει στον οργανισμό μας μέσω κληρονομικότητας. Κατά το φαινόμενο αυτό, ο οργανισμός μας εκπέμπει SOS, μέσω της παραγωγής αντιγλιαδινικών αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν τεράστια προβλήματα στο λεπτό μας έντερο.
Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλοί μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά να μην τους έχει εκδηλωθεί ακόμα, καθώς η νόσος δεν εμφανίζεται πάντα άμεσα.
Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου:
- Κρίσεις επιληπτικού χαρακτήρα
- Έντονο άγχος, ορισμένες φορές ανεξήγητο
- Για τις γυναίκες, επιπλοκές στην έμμηνο ρύση
- Και για τα δύο φύλλα, προβλήματα στειρότητας
- Δερματολογικές δυσλειτουργίες
- Έντονος πόνος στα οστά
- Ξαφνική εμφάνιση οστεοπόρωσης
- Έντονο αίσθημα κόπωσης.