Σημαντική αιτία το έντονο στρες
Η γυροειδής αλωπεκία (ή τριχοφάγος) είναι μια αυτοάνοση παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος η οποία προσβάλει περίπου το 1-2% του πληθυσμού.
Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ανομοιόμορφη αραίωση των μαλλιών, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των ιδίων τριχοθυλακίων του ασθενούς, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των τριχών. Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, για άγνωστους λόγους, ο οργανισμός επιτίθεται κατά του… εαυτού του καταστρέφοντας τις τρίχες, που δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί ξένο σώμα. Η απώλεια των μαλλιών ωστόσο μπορεί να είναι αιφνίδια ή να πραγματοποιείται σταδιακά.
O τριχοφάγος είναι μια δερματοπάθεια που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους. Εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και γενικά επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες.
Συνήθως, οι εστίες (οι τρύπες που δεν έχουν τρίχες) εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης ή σοκ (π.χ. ένας θάνατος, μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια, ένας χωρισμός, οι σχολικές εξετάσεις κλπ.) ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να σχετίζεται και με ενδοκρινολογικές παθήσεις. Η εστία μπορεί να εμφανιστεί μία φορά στη ζωή του πάσχοντος και να μην τον απασχολήσει ξανά η ασθένεια. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει περισσότερες εστίες που διαρκούν για πολύ καιρό και αργούν να ξαναεμφανίσουν τρίχες ή που επεκτείνονται όσο περνά ο χρόνος. Είναι επίσης πιθανό η ασθένεια να εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις.
Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας δεν μπορούν να επηρεαστούν – καθώς έχει επίσης παρατηρηθεί οτι συνήθως συνυπάρχει με ασθένειες όπως ατοπική δερματίτιδα και το σύνδρομο down.
Η θεραπεία καθώς και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Στην πλειονότητά τους, οι εστίες ξαναποκτούν τρίχες, επειδή ο θύλακας της τρίχας υπάρχει και έτσι η τρίχα μπορεί να ξαναβγεί. Γι’ αυτό, ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό το πρόβλημα να υποχωρήσει από μόνο του και να ξαναφυτρώσουν τρίχες μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών.
Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί ή αν αντίθετα οι εστίες θα πολλαπλασιαστούν ή θα μεγαλώσουν, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν θεραπεία. Με την ειδική αγωγή, οι τρίχες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξαναφυτρώσουν και η ασθένεια να ελεγχθεί, ώστε να μην επεκταθούν ή αυξηθούν οι εστίες.
πηγή: medicalland.gr