Ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των οστών;
Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική αλλά πολλοί άνθρωποι την παραβλέπουν ενώ κάποιοι άλλοι ευαισθητοποιούνται μετά από ένα κάταγμα ή ένα χειρουργείο λόγω των αδύναμων και εύθραυστων οστών τους.
Το θέμα της οστεοπόρωσης δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους σε ηλικία ανθρώπους, γι΄ αυτό και η πρόληψη πρέπει να αρχίζει εγκαίρως και σε αυτό συμβάλλει η σωστή διατροφή. Παρακάτω αναφέρονται τέσσερις τροφές που συμβάλλουν στη διατήρηση γερών οστών.
Γαλακτοκομικά
Η ιδανική τροφή για το χτίσιμο των οστών είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιέχουν ασβέστιο που είναι το βασικό συστατικά για γερά οστά αλλά και καλές πρωτεΐνες, μαγνήσιο και κάλιο που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία.
Ένα με δύο ποτήρια γάλα με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση είναι η ιδανική ποσότητα για γερά οστά. Εάν δεν πίνετε γάλα αντικαταστήστε το με γιαούρτι ή τυριά με χαμηλά λιπαρά.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το κατσαρό μαρούλι, η ρόκα και το κάρδαμο, είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, ειδικά από όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά.
Προσοχή σε κάποια λαχανικά, όπως το σπανάκι, που περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ψάρια
Ψάρια όπως οι σαρδέλες σε κονσέρβα και ο σολομός με κόκαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αποτελούν εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά. Επίσης τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.
Βιταμίνη D
H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών. Όμως η βιταμίνη αυτή δεν υπάρχει στη φύση αλλά βρίσκεται σε ελάχιστες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού. Θα την βρείτε επίσης σε συμπληρώματα διατροφής γι΄ αυτό ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει τι μπορείτε να πάρετε ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.
πηγή: medicalland.gr