Η HMR χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά κέντρα σε όλη την Αμερική, αλλά πλέον είναι διαθέσιμη σε οποιοδήποτε θέλει να χάσει βάρος.
Η HMR χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά κέντρα σε όλη την Αμερική, αλλά πλέον είναι διαθέσιμη σε οποιοδήποτε θέλει να χάσει βάρος.
Η ιστορία της κανέλας μας πάει πίσω στον χρόνο, καθώς χρησιμοποιούνταν ευρέως ως «φάρμακο» για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρογχίτιδας.
Χοληστερίνη - Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε την διατροφή εκείνη, που θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας από την χοληστερόλη και να προστατευθείτε από καρδιακές επιπλοκές.
Ερευνητές στις ΗΠΑ εντόπισαν μια ορμόνη που συνδέεται με τον κορεσμό και μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ
Ποιες τροφές συνιστούν οι διατροφολόγοι για απώλεια βάρους;
Δείτε πώς θα πρέπει να διαμορφώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, αν έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Μόνο το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι έχει το επιτρεπόμενο ποσοστό ζάχαρης, όπως προκύπτει από ανάλυση γαλακτοκομικών προϊόντων που έγινε σε βρετανικά σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Σάρρεϊ, ανέλυσαν τη σύσταση 921 γιαουρτιών που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας και διαπίστωσαν ότι, όλα ακόμα και αυτά που προορίζονταν για παιδιά, είχαν περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλότερη από τη συνιστώμενη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, «όλα τα είδη γιαουρτιών, με εξαίρεση το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, είχαν πάνω από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμ. Τα 5 γραμ. είναι το όριο για να χαρακτηρίζονται τα προϊόντα γιαουρτιού ως έχοντα ‘λίγη ζάχαρη’ και να κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και τα λεγόμενα οργανικά γιαούρτια διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλή αναλογία ζάχαρης, σχεδόν 13,1 ανά 100 γραμμάρια.
«Ενώ υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ διαφέρουν σημαντικά στο διατροφικό τους περιεχόμενο. Αν και τα οργανικά θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινά, μπορεί ουσιαστικά να είναι και αυτά πηγή πρόσθετων σακχάρων στην διατροφή μας», σημειώνει η Δρ Μπερναντετ Μουρ από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Λιντς.
Σύμφωνα με την Δρ Μουρ ενώ τα γιαούρτια περιέχουν τα δικά τους φυσικά σάκχαρα, τη λακτόζη, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία δεν απαιτείται η αναφορά επί της ετικέτας η δήλωση των πρόσθετων σακχάρων.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας όμως συστήνει, τα παιδιά 4-6 ετών να μην λαμβάνουν περισσότερα από 19 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Και μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν τελικά λίγη ζάχαρη, με την πλειοψηφία αυτών να έχει 10,8 ανά 100 γραμμάρια.
Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι πάντως διέφερε γενικά ως προς το διατροφικό περιεχόμενο του από τα άλλα προϊόντα της κατηγορίας. Είχε περισσότερη πρωτεΐνη, λίγους υδατάνθρακες και την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, κυρίως λόγω της λακτόζης.
Η κατανάλωση πολλών λιπαρών ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την όραση αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου, σύμφωνα με μικρή φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Research.
Η Δρ Κιρσι Λαϊτινεν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Τουρκου ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 56 μητέρες και τα παιδιά τους, που είχαν λάβει μέρος σε μεγαλύτερη προηγούμενη μελέτη. Οι μητέρες είχαν κρατήσει διατροφικά ημερολόγια κατά την κύηση, ενώ οι επιστήμονες συνεκτίμησαν το σωματικό τους βάρους πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, μαζί με τα επίπεδα σακχάρου και την αρτηριακή πίεσή τους.
Οι ερευνητές εστίασαν στις πηγές των μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην διατροφή των εγκύων και στα επίπεδα των ίδιων λιπαρών στο αίμα των παιδιών όταν ήταν πια 30 ημερών.
Τα νεογνά ελέγχθηκαν επίσης και όταν ήταν δύο ετών ως προς την οπτική λειτουργικότητά τους.
Από την αξιολόγηση της όρασης των παιδιών προέκυψε ότι τα νήπια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρια τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης είχαν καλύτερη όραση από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια ή έως δύο μερίδες την εβδομάδα.
«Η μητρική διατροφή κατά την κύηση και ο θηλασμός είναι η κύρια πηγή των μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για το έμβρυο και τα νεογνά σε μια περίοδο που κορυφώνεται η εγκεφαλική ανάπτυξη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Τέτοια λιπαρά οξέα βοηθούν στον σχηματισμό των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με την όραση και ειδικότερα των αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είναι επίσης σημαντικά για τον σχηματισμό των συνάψεων που μεταφέρουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του νευρικού συστήματος», εξηγεί η Δρ Λαϊτινεν.
Και προσθέτει ότι «η μελέτη αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της συχνής κατανάλωσης ψαριών στις εγκύους και τα έμβρυα, όχι μόνο λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, αλλά και λόγω των βιταμινών Ε και D που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τους».
Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης σύμφωνα με ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.
Εν αντιθέσει όσοι κάνουν Μεσογειακή Διατροφή είναι λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αφού τα ψάρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά για την ψυχική υγεία μας.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Αυστραλία κατάληξαν στα προαναφερόμενα συμπεράσματα μετά από αξιολόγηση 41 ήδη δημοσιευμένων ερευνών για τη σχέση διατροφής και κατάθλιψης.
«Μια διατροφή που προάγει τη φλεγμονή, όπως το πρόχειρο φαγητό, σίγουρα μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο κατάθλιψης», εξηγεί η Δρ Καμιλ Λασαλ, συγγραφέας της μελέτης προσθέτοντας ότι η ανθυγιεινή διατροφή σαφώς και αυξάνει σε σημαντικό βαθμό αυτόν τον κίνδυνο.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή είναι κατεργασμένες συντελούν σε φλεγμονή όχι μόνο στο γαστρεντερικό σύστημα αλλά σε όλο το σώμα, γνωστή και ως «συστηματική φλεγμονή». Και υπό αυτή την έννοια η επίπτωση της κακής διατροφής είναι ίδια με αυτή του καπνίσματος, της ρύπανσης, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής.
«Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μεταφέροντας προ-φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο, ενώ επίσης μπορεί να επηρεάσει νευροδιαβιβαστές υπεύθυνους για την ρύθμιση της διάθεσης», εξηγεί η Δρ Λασαλ που διδάσκει το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.
Από την αξιολόγηση πέντε μελετών, που αφορούσαν συνολικά σε 32.908 ενήλικες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η ανθυγιεινή διατροφή ήταν αιτιολογικός παράγοντας για την απαρχή της κατάθλιψης. Αλλά αντιθέτως δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έτειναν να τρώνε πτωχότερης ποιότητας φαγητό.
Ο Δρ Κόσμο Χαλστρομ από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας σχολιάζει ότι «αν το πρόχειρο φαγητό αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο κατάθλιψης τότε η ανθυγιεινή διατροφή δεν κάνει απλά κακό στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Η χημεία του γαστρεντερικού συστήματος είναι όμοια με αυτή του εγκεφάλου. Άρα δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι το έντερο μπορεί να επηρεάσει και το μυαλό».