Στο άκουσμα της λέξης μαστίχα,το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Χίος.Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που βρισκεταί κυριολεκτικά,μία άνασα από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Η μαστίχα προέρχεται από το μαστιχόδεντρο, η καλλιέργεια του οποίου χρονολογείται από τον 3ο αι.μ.χ. Το ιδάνικο κλίμα του νησιού με ελάχιστες βροχοπτώσεις,μεγάλη ηλιοφάνεια και ιδανικη ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους,οδήγησαν στην ευδοκίμηση του φυτού στη νότια περιοχή της Χίου στα λεγόμενα Μαστιχοχωρία.Η μαστίχα εμφανίζεται στα δέντρα ως ‘δάκρυ’ γεγονός που έχει δημιουργήσει και πολλούς αστικούς μύθους για το πώς δημιουργήθηκε.
Ποια είναι όμως τα ευεργετικά οφέλη της μαστίχας;
1)Το να μασάς μαστίχα εκτός από εξαιρετική γεύση συμβαλλει στη στοματική υγιεινή.Με την έκκριση σάλιου αυτοκάθαριζεται η στοματική κοιλότητα και καταπολεμάται το βακτήριο Streptococcus mutans,το οποίο προκαλεί την τερηδόνα.Η αντιμικροβιακή δράση συμβάλει στην εξουδετέρωση της πλάκας και της κακοσμίας.
2)Η μαστίχα θεωρείται γιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου.Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως γιατρικό για την ανακούφιση από πόνους στο στομάχι(πχ γαστρικές διαταραχές,έλκη κτλ)Σήμερα οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας μετά από έρευνες οι οποίες έγιναν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του αραβικού κόσμου.
3)Χρησιμοποιείται και ως συστατικό για επουλωτικά έμπλαστρα.Παρουσιάζει άριστες επουλωτικές ιδιότητες χωρίς να προκαλεί παρενέργειες στο δέρμα.Αποτελεί συστατικό για έμπλαστρα,επιδέσμους,επιθέματα και άλλα επουλωτικά μέσα για την προστασία και επούλωση τραυματισμών.
4)Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων είναι άλλη μια σπουδαία ιδιότητα της μαστίχας.Μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης,της LDL (‘ κακή’ χοληστερόλη)της λιποπρωτείνης ενώ παράλληλα προστατεύει από οξείδωση την LDL χοληστερόλη.Ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιειθεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό.Παράλληλα ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση αφου΄μειώνει τις τρανσαμινάσεις(ένζυμα του ύπατος).
5) Σε αυτό το σημείο πρέπει να γιίνει ειδική μνεία στην κατανάλωση μαστίχας από διαβητικούς ασθένεις.Ο διαβήτης αποτελεί την ‘μαστιγα’ του αιώνα όπως εχει προαναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο(https://ygeiasimera.gr/soma-kai-ygeia/610-diavitis-i-mastiga-tou-aiona ).
Έλληνες επιστήμονς μελέτησαν τη μαστίχα Χίου σε δείκτες φλεγμονής και στη γλυκαιμική ρύθμιση των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.Η χορήγηση μαστίχας μείωσε την περίμετρο της μέσης και βελτίωσε την τιμη της HbA1c.Η μαστίχα της Χίου μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από την αγωγή την οποία παίρνουν.Είναι ένα σημαντικό εναλλακτικό και φυσικό βοήθημα, κατά του διαβήτη.
6)Κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η μαστίχα αποτελεί πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου.Η έλειψη ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης,επακόλουθο του οποίου είναι σεξουαλική ανεπάρκεια.Έτσι η μαστίχα μπορεί να χαρακτηριστει ‘αφροδισιακή’ καθώς μπορεί να βοηθήσει στη σεξουαλική υγεία.
Από το 1997 η Ευρωπαική Ένωση έχει καταχωρήσει την μαστίχα Χίου στον Κοινοτικό Κατάλογο Προιόντων Π.Ο.Π.(Προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)Σύμφωνα με αυτό προστατεύεται από την πώληση οποιασδήποτε απομίμησης.Η μαστίχα απότελει την μεγαλύτερη διαφήμιση της Χίου.Εξάγεται σε πάνω από 50 χώρες και χρησιμοποιείται ακόμα και στην μαγειρική.Το ξεχώριστο άρωμά της κοσμεί κρέμες βασιλόπιτες και διάφορα άλλα γλυκίσματα.Η χρήση της φτάνει ακόμα και στο αλκοόλ για την παρασκευή του ομώνυμου χωνευτικού λικέρ.
Επισκεπτόμενος τη Χίο,δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Μαστίχας Χίου.Εκεί θα μάθεις την ιστορία και την αναλυτική διαδικασία συλλογής της.
Συνεπώς:εύκολα μπορεί να βγει το εξής συμπέρασμα:Η Χίος είναι ένα νησί με άρωμα μαστίχας…