H διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, όπως είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet τον περασμένο Απρίλιο για τη θνησιμότητα σε 195 χώρες.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καλή υγεία, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, επιτυγχάνεται με σωστές διατροφικές επιλογές σε καθημερινή βάση και τακτική σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για το ρόλο της διατροφής στη υγεία, σε πρόσφατη διάλεξή του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με τίτλο «Παραδοσιακή Ελληνική Διατροφή και Προσδόκιμο Επιβίωσης», ο Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, επεσήμανε τα οφέλη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης, όπως έχουν καταγραφεί από πολυετείς παγκόσμιες μελέτες.
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, ο κυριότερος παράγοντας που αποδεικνύεται από την έρευνα ότι συνδέει τις διατροφικές συνήθειες με τα χρόνια νοσήματα είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, ενώ ακολουθούν η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επεξεργασμένου κρέατος.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματοειδών ποτών, ενώ η μόλυνση του περιβάλλοντος αδιαμφισβήτητα επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας μας.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και παρεμβάσεις μπορούμε να μεταβάλλουμε ορισμένους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα, κατάλληλη διατροφή σε περίπτωση γενετικής υπερλιπιδαιμίας μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφράγματος.
Τι περιλαμβάνει η υγιεινή διατροφή
Τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο για να προλαμβάνεται η αύξηση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα μακροχρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται η επιλογή ζυμαρικών/ ψωμιού ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για λευκό, φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη αντί για αναψυκτικά, νιφάδες βρώμης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.
Επιπλέον πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, να γίνεται χρήση μόνο ελαιόλαδου αντί για μαργαρίνη, κορεσμένα λίπη και σπορέλαια, να καταναλώνονται 4-5 φρούτα και 400γρ λαχανικά ημερησίως και να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας επιλογές και τον τρόπο ζωής μας, για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα καθώς όλα δείχνουν ότι στους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη θνησιμότητα είναι τόσο η κακή διατροφή όσο και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
πηγή: medicalland.gr