Τα λαχανικά κάνουν πάντα καλό στον οργανισμό μας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο πια. Ωστόσο, ορισμένα είδη αποδεικνύονται πιο υγιεινά αν τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα καθώς έτσι απελευθερώνουν περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά.
Δεν είναι καινούργιο πως τα λαχανικά είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής και πως πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα κάτι στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Είναι γνωστό πως μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά – κατά προτίμηση από όλα τα χρώματα, τα μεγέθη και τους τύπους – είναι απαραίτητη για τα πάντα, από την υγεία των μαλλιών και των οστών μέχρι το σωστό ανοσοποιητικό και την απώλεια βάρους.
Σήμερα θα εστιάσουμε σε εκείνα τα λίγα λαχανικά τα οποία είναι πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας αν τα καταναλώσουμε αφού τα έχουμε μαγειρέψει και επεξεργαστεί.
Καρότο
Το καρότο το οποίο μας βοηθά πολύ να αποκτήσουμε γοητευτικό χρώμα το καλοκαίρι είναι το κατεξοχήν λαχανικό με καροτενοειδή και είναι ιδανικό για κατανάλωση αφού μαγειρευτεί. Αυτό που συμβαίνει όταν βράζουμε ή το ψήνουμε είναι ότι ο οργανισμός απορροφά σε μεγαλύτερη ποσότητα τη Β- Καροτίνη, η οποία μετατρέπεται εν συνεχεία μέσα στο σώμα μας σε βιταμίνη Α.
Πιπεριά
Η ψημένη πιπεριά έχει εντονότερη απόδοση των καροτενοειδών που περιέχει καθώς και πλουσιότερη αντιοξειδωτική δράση ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης πιο πολύ απ’ ό,τι η ωμή της εκδοχή.
Σπανάκι
Η διαδικασία του βρασίματος απελευθερώνει το σπανάκι από το οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και τον σίδηρο, ενώ σε αυξημένες ποσότητες, μπορεί να σχηματίσει έως και πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, βράζοντας το σπανάκι, το κάνουμε φιλικότερο και ελαφρύτερο για το πεπτικό μας σύστημα.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο στον ατμό είναι μια πολύ υγιεινή εκδοχή του λαχανικού ωστόσο δεν θα έπρεπε να μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται να καταναλώνεται ωμό ειδικά αν έχετε υποθυρεοειδισμό. Η καλύτερη λύση είναι να το καταναλώνετε αφού το έχετε βράσει στον ατμό, με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά του στοιχεία.
Ντομάτα
Η σάλτσα ντομάτας περιέχει πολύ λυκοπένιο από τη σάλτσα ντομάτας ενώ μαγειρεμένη αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό – ασπίδα κατά του καρκίνου. Επίσης προστατεύει την καρδιά μας.
πηγή: medicalland.gr