Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του οισοφάγου
Χουχούλιασμα στο τζάκι, ταινία και ένα ζεματιστό τσάι ανά χείρας. Ονειρικό σκηνικό; Όχι και τόσο, σύμφωνα με νέα ινδική μελέτη.
Αν σας αρέσει να πίνετε καθημερινά το τσάι σας ή τον καφέ σας, τότε θα πρέπει να προσέχετε ώστε να μην το καταναλώνετε ενώ είναι ακόμα καυτό (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου) καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του οισοφάγου.
Η έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης και δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, πραγματοποιήθηκε στην επαρχία
Γκόλεσταν στο βόρειο Ιράν, σε όπου οι κάτοικοι καθημερινά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαύρου τσαγιού. Επίσης, το Γκόλεσταν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου στον κόσμο, παρότι είναι χαμηλά τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.
Το πείραμα
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 300 πάσχοντες από πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και 571 υγιείς εθελοντές από την ίδια περιοχή να τους πουν αν, πως και πόσο τσάι πίνουν. Σχεδόν όλοι είπαν ότι καθημερινά έπιναν πολύ τσάι – η μέση κατανάλωση έφτανε το 1 λίτρο την ημέρα. Επιπλέον, όσοι έπιναν το τσάι μέσα σε 2 λεπτά από την στιγμή που έβραζε το νερό, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους το έπιναν 4 ή περισσότερα λεπτά μετά το βρασμό του.
Οι ποσότητες του τσαγιού που έπιναν οι εθελοντές δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο καρκίνου.
Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του τσαγιού που έπιναν 50.000 Ιρανοί από την ίδια επαρχία, διαπιστώνοντας ότι όντως συνήθιζαν να πίνουν τσάι σε θερμοκρασίες από κάτω από 60 έως πάνω από 70ο C.
Οκταπλάσιος κίνδυνος καρκίνου
Σε σύγκριση με όσους έπιναν ζεστό ή χλιαρό τσάι (θερμοκρασία 65 βαθμών Κελσίου και κάτω), όσοι το έπιναν καυτό (65-69ο C) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου – και όσοι το έπιναν πολύ καυτό (πάνω από 70ο C) είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες καρκίνου.
Τα ευρήματα
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Νταίηβιντ Γουάιτμαν, από το Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, γράφει στο ίδιο τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης ότι αυτή και προγενέστερες έρευνες παρέχουν πειστικές ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση των θερμικών εγκαυμάτων που προκαλούνται με την κατανάλωση καυτών ροφημάτων.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να πάψουν να πίνουν τσάι εξαιτίας τους, αλλά απλώς να περιμένουν λίγο να κρυώσει το καυτό τσάι και μετά να το καταναλώσουν.
πηγή: medicalland.gr