Δεν χρειάζεται να κόψουμε το κρέας για πάντα, αλλά και δεν πρέπει να τρώμε κοψίδια κάθε βράδυ. Γι΄ αυτή την εβδομάδα αρκεί το κρέας που θα καταναλώσουμε την Τσικνο-Πέμπτη.
Παρότι το κόκκινο κρέας -και κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα- είναι ο Νο 1 ύποπτος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτό δεν σημαίνει ότι το κρέας θα πρέπει να λείπει εντελώς από τη διατροφή μας, καθώς είναι μια σημαντική και πολύ βασική τροφή.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας αλλά τελείως άπαχο. Μάλιστα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει μία vegetarian διατροφή χαρακτηρίζοντας την τόσο επικίνδυνη για την υγεία όσο και η καθημερινή κατανάλωση κρέατος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόκκινο κρέας περιέχει δύο λιπαρά οξέα που λέγονται κορεσμένα λιπαρά οξέα και τρανς λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι τα κακά λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία εμπεριέχονται στα φυτικά λίπη αλλά και σε fast food, όπου χρησιμοποιείται το φυτικό λίπος για το τηγάνισμα. Από ακόρεστα γίνονται πολυακόρεστα και είναι κακά λιπαρά. Επίσης, η μείωση των τρανς λιπαρών οξέων (δηλαδή fast food) οδηγεί στη μείωση του ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ποσοστό 53%.
Ωστόσο μπορούμε να αποφύγουμε τα λιπαρά οξέα από το κόκκινο κρέας ως εξής:
1. Αφαιρούμε το εμφανές λίπος από το κόκκινο κρέας.
2. Αποφεύγουμε τα τηγανιτά προϊόντα σε υψηλές θερμοκρασίες.
3. Ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων για να δούμε ποια προϊόντα δεν έχουν είτε τρανς λιπαρά οξέα, είτε κορεσμένα.
Σημειώνεται ότι το κόκκινο κρέας έχει πολλή χοληστερίνη και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε περιπτώσεις κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων. Ωστόσο το κόκκινο κρέας έχει και κάποια θετικά, ιδίως σε άτομα που έχουν λιγότερο σίδηρο στον οργανισμό τους ή μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια.
Κάποιος που έχει χαμηλό σίδηρο ή έχει έλλειψη βιταμίνης Β12 πρέπει να καταναλώνει κόκκινο κρέας. Ναι μεν είναι ανθυγιεινό αλλά από την άλλη έχει θετικά, όπως το σίδηρο και η βιταμίνη Β12. Κατά τους διατροφολόγους δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρέας μέσα στην εβδομάδα μας. Αρκούν 1-4 μικρομερίδες μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή 30 γρ. μαγειρευμένου κρέατος η κάθε μικρομερίδα.
Επίσης, το κόκκινο κρέας πρέπει να συνδυάζεται με λαχανικά ή όσπρια γιατί είναι αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Τέλος όσοι θέλουν να αποφύγουν εντελώς το κόκκινο κρέας, μπορούν να βάλουν στο πιάτο τους λιπαρά ψάρια, πλούσια σε Ω3 και λιπαρά οξέα, όπως σκουμπρί, σαρδέλα και σολομό. Δηλαδή να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με Ω3 λιπαρά οξέα.
πηγή: medicalland.gr