Πόσο επικίνδυνη μπορεί να μετατραπεί η παιδική παχυσαρκία;
YgeiaSimera.gr | 05/06/21
Οι περισσότεροι γονείς επιδιώκουν τα παιδιά τους να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς έτσι αντιλαμβάνονται την έννοια της σωστής ανάπτυξης τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, με την παιδική παχυσαρκία να παραμονεύει απειλητικά.
Για τους περισσότερους, η παιδική παχυσαρκία έχει προβλήματα μόνο εμφανισιακού χαρακτήρα. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς μπορεί να επιφέρει μία σειρά από προβλήματα και επιπλοκές ιδιαίτερα επικίνδυνου χαρακτήρα.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας;
- Κακή διατροφή: Κυρίως αφορά την συστηματική κατανάλωση λιπαρών τροφών, και φυσικά στη περίπτωση αυτή η ευθύνη βαραίνει τους γονείς, που στη προσπάθεια τους να μη χαλάσουν χατίρι στα παιδιά, τους αγοράζουν προϊόντα επιβλαβή για την υγεία τους.
- Καθιστική ζωή/έλλειψη δραστηριότητας: Δεν είναι τυχαίο που η παιδική παχυσαρκία χτυπάει κυρίως σε περίπτωσεις παιδιών που καταναλώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι μπροστά από μία τηλεόραση ή ένα βιντεοπαιχνίδι, δίχως μία –επί παραδείγματι- αθλητική δραστηριότητα.
- Ψυχολογία: Μία συγκεκριμένη κατηγορία παιδιών, ιδιαίτερα συνηθισμένη στις μέρες μας, επιλέγει να εκφράζει το άγχος και το στρες, μέσω της κατανάλωσης φαγητού και μεγάλων ποσοτήτων. Κυρίως αυτό συμβαίνει όταν παρατηρεί περιστατικά συγκρούσεων στο σπίτι, ή όταν πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες επιπλοκές;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η παιδική παχυσαρκία, δεν είναι πρόβλημα μόνο σε ότι αφορά την εμφάνιση του παιδιού, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλές και διάφορες επιπλοκές όπως:
- Υπέρταση
- Διαταραχές ύπνου
- Διαβήτη τύπου 2
- Άσθμα
- Καρδιολογικά νοσήματα
- Χοληστερίνη
- Ψυχολογικά προβλήματα
Ποια είναι η λύση;
Κυρίως, όσο το συντομότερο το διακρίνετε, τόσο το καλύτερο. Στη περίπτωση εκείνη που καταλάβετε νωρίς το πρόβλημα, απευθυνθείτε στον κατάλληλο παιδίατρο, ο οποίος με τη σειρά του θα σας δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Κυρίως, θα σας προτείνει μία σειρά από διατροφικές αλλαγές στη καθημερινότητα του παιδιού.
Παράλληλα, μεγάλο ρόλο παίζει –πέραν της διατροφής- και η προσπάθεια σας να παρακινήσετε το παιδί να ξεκινήσει μία σειρά από δραστηριότητες που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής του.